Nákupy

Máme radi kečup

Tiež ste si zamilovali kečup? Je to natoľko univerzálny výrobok, že ho možno využiť na mäsité aj vegánske strave ako vynikajúce dochucovadlo pre rôzne salámy, párky, klobásy, a samozrejme aj pre nátierky zo strukovín. Kečup môžete natrieť na chlieb, môžete ho pridávať k cestovinám s olivovým olejom a syrom, a kto stále holduje opekaniu špekáčikov, poslúži aj tam, spoločne s horčicou.

paradajky a kečup

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako sa vlastne kečup vyrába, a kto ho distribuuje na trh? Áno, samozrejme, že si ľahko zistíte výrobcu a jeho adresu, a môžete sa o výrobný program zaujímať priamo na mieste, ale my máme tentoraz na mysli skladovací a prepravný logistický proces. Do čoho sa vlastne kečupy ukladajú, v čom sa uchovávajú, a v akých nádobách sa prepravujú samotné pasírované paradajky na výrobu kečupu?

sendvičový chlieb s kečupom

Možno ste doteraz nepočuli o IBC kontajneroch a ich cene Schoeller Allibert, veľkokapacitných plastových skladacích nádobách, ktoré sú určené na manipuláciu s ovocnými a zeleninovými šťavami, alebo kašovitou hmotou. Každý z kontajnerov pojme až tisíc litrov náplne, ale nosnosť každého boxu je až päťnásobne vyššia, pretože sa počíta s tým, že sa budú kontajnery skladať na seba až do výšky piatich poschodí. Päťposchodový komín je potom dostatočne pripravený na premiestnenie na plastovej palete na ďalšie spracovanie, alebo skladovanie v mraziacom či chladiacom boxe.

IBC kontajner sa vyrába z materiálu zdravotne nezávadného, aj keď sám o sebe s ovocím či zeleninou nikdy nepríde do priameho kontaktu. O to sa totiž postará špeciálna plastová vnútorná fólia z polyetylénu, ktorá slúži ako jednorazová vložka, určená iba pre jednu várku náplne. Akonáhle sa náplň vyprázdni, je ihneď fólia ekologicky zlikvidovaná a vzápätí nahradená fóliou novou. Tým sa výrobca postará o bezchybnú kvalitu všetkých spracovaných komodít, v tomto prípade teda rajských jabĺčok.